Palliative Care Centre – Aberdeen

Aberdeen

Constructed in 2004, this Palliative Care Centre is one in a series of facilities in Scotland designed by Aitken Turnbull and financed by Macmillan Cancer Support and the NHS Trust.

A new Palliative Care Centre was required due to the closure of the existing unit at Roxburghe House situated on the outskirts of Aberdeen. The new facility is located close to the existing Aberdeen Infirmary campus and on a Greenfield site which is shared with other Trust facilities allowing economies in infrastructure.

New Roxburghe House exploits its setting and orientation to maximise the quality of environment for patients, their relatives and staff. Entering through a lobby you are welcomed into a double height reception and waiting area  which offers access to a large south-facing conservatory leading into the gardens. Internally, the facilities are clearly zoned into inpatient accommodation, staff areas and public spaces.

The quality of materials and attention to detail were of particular importance and local artists were commissioned to create art work for the public spaces and wards.