Carnsalloch

Dumfries

Aitken Turnbull were asked to design a modern house to replace an existing dwelling in the ground of Carnsalloch House, Dumfries.

Located on a flood plain that had been under 4 feet of water twice in one month, the new property is designed with floor levels above the 1:200 year flood event.

The substructure will allow the site to flood while being robust enough to withstand impact from water bourne objects. It has been recessed from the main body of the building and rendered dark grey to reduce visual impact and give the impression that the house is ‘floating’. A bridge structure gives safe and easy access to and from the house.

The client wanted a contemporary design using natural clean materials including timber, zinc, white render and aluminium windows.

The modern approach complements other houses in the immediate vicinity while the roadside elevation is reminiscent of the traditional sandstone and slate stable building of Carnsalloch House.