Thatched Cottage

Polwarth

Aitken Turnbull were commissioned to restore and extend a Category-B listed thatched cottage built in the early 19th century and located in Polwarth in the Scottish Borders.

Located in approximately a 3/4 acre plot and bordered by a burn that runs the full length of the garden, this traditional cottage is an excellent example vernacular architecture in the South of Scotland. Rectangular in plan, it has a single storey and is constructed from harl-pointed sandstone rubble. The building retains the original wheatstraw thatch that rests on thin purlins and corrugated iron sheeting and features overhanging eaves.

Our key theme was to preserve and enhance as much of the original building as its character as possible. The house was finished with a new lime render and new timber doors and sash-and-case windows were installed. Internally, a vaulted ceiling was restored to create the feeling of space and the space is heated with a wood burning stove.

In addition to restoration work, Aitken Turnbull also designed a new build extension that sits perpendicular to the rectangular cottage plan. Constructed from light sandstone that compliments the cottage render, it also features a slate roof. A glazed link offers a connection between the two buildings, flooding the area with light.